Alla ska kollas vid Sveriges färjor

Rikspolisstyrelsen ger nu grönt ljus för nykterhetskontroller med alkobommar vid alla Sveriges färjelägen.
– Det här är ett stort framsteg, säger MHF:s Tom Bjerver.

Alla ska kollas vid Sveriges färjor
Alla ska kollas vid Sveriges färjor

– De slumpvisa nykterhetskontroller som hittills gjorts vid färjorna har fångat upp många fler rattfulla än vad som vanligtvis sker i tullens och polisens trafikkontroller. Faktum är att dessa färjekontroller gett mer än dubbelt så stor utdelning som övriga, säger Tom Bjerver.

Varje år rullar drygt 3,3 miljoner fordon av färjor, som angör svenska hamnar. Ska alla dessa bilar kontrolleras?
– Ja, även om det inte kan ske första året så måste det vara ambitionen inom ett par år, säger Tom Bjerver.

Finns det inte risk för att kontrollerna bromsar upp trafikflödet när hundratals fordon ska lämna en färja?
– Med hjälp av snabb och smart teknik tar det bara några sekunder att genomföra kontrollen. Våra studier visar att det sannolikt inte kommer att fördröja embarkeringen från bilfärjorna.

Varför är just alkoholkontrollen vid färjor så viktig?
– I ett enda slag kan vi mer än fördubbla antalet utandningsprov till totalt över fem miljoner per år utan alltför stora personella insatser. Kanske detta är det snabbaste sättet att få ned dödstalen i trafiken, som ökat igen under 2011 efter den kraftiga nedgången förra året, säger Tom Bjerver på MHF.

Har ni några bevis för att just färjebilister är mer påverkade än andra?
– Det räcker med att nämna den ungerske lastbilschauffören som frontalkrockade med flera bilar i Skåne och där flera fick sätta livet till.

Rikspolisstyrelsens rättsavdelning ger nu klartecken för alkobomsanvändning vid alla Sveriges färjelägen. I ett utlåtande skriver de båda juristerna Björn Malmqvist och Yvette Glantz att det från och med nu är fritt fram att bygga ut verksamheten med alkobommar på bred front:

”Användning av alkobommar förutsätter stöd i lag för att utföra alkoholutandningsprov, stoppa fordon samt använda våld vid genomförandet av dessa åtgärder. Polisman samt tjänsteman vid Kustbevakningen och Tullverket har rätt att utföra samtliga dessa åtgärder”, skriver Rikspolisstyrelsens jurister, som inte ser några rättsliga hinder för att genomföra kontroller på alla bilister vid Sveriges färjelägen.

– Nu gäller det att de nya reglerna snabbt sätts i sjön så att vi får en praktisk tillämpning ute i färjeterminalerna, säger Tom Bjerver, MHF.

Så fungerar alkobommen
Systemet med alkobommar vid färjelägen bygger på att varje hamn utrustas med ett antal bomfickor vid utfarten – både för personbilar och tung trafik.

Föraren uppmanas via skyltar och röstmeddelande att lämna ett utandningsprov. Provtagningen, som tar tre sekunder, sker utan munstycke. Om föraren är nykter öppnas bommen.

Den nya tekniken innebär att det räcker med en vindpust från den som blåser. Om någon har för hög promillehalt kan föraren kontrolleras i tullens anläggning, där det finns en så kallad Evidenzer.

Källa/text: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF
Bilder: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret

Fler nyheter

Aktuellt

Vi önskar er alla en Glad Påsk

Bilförmedlingen önskar alla våra uppdragsgivare, kunder och leverantörer en riktig Glad Påsk. Passar även på att nämna ett par ord om läget och om...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2020-04-09 15:34
Aktuellt

God Jul och Gott Nytt År!

  Med ett fantastiskt 2019 där vi byggt vidare på vårt koncept Bilförmedlingen vill vi från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-12-19 11:46
Aktuellt

Sälj företagsbilen till Grekland

Med en eurokurs som stadigt legat i runda tal 10,65 har övriga Europas intresse för begagnade tjänstebilar och kommersiella fordon typ Pickuper, Skåpbilar med avdragbar moms...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-08-23 08:54
Aktuellt

Luta dig tillbaka i solstolen, Sälj bilen genom oss

Bilförmedlingen håller öppet hela sommaren! Med en rekordförsäljning under maj/juni fortsätter veckorna i Juli i samma tempo. Har du bil eller annat fordon att...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-07-31 12:02
Aktuellt

Fortsatt stor efterfrågan på begagnade bilar

Bilförmedlingen mot "strömmen" upp 15% Efterfrågan på begagnade bilar genom Bilförmedlingen fortsätter öka även under våren. Bilförmedlingen har...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-04-10 19:07

Klicka här för att se alla nyheter