Byta in din bil

–Reportageserien ”Bilaffärer” - del 2

Att lämna sin gamla bil som inbytesbil när man köper nytt är smidigt och enkelt – men frågan är vad det kostar dig i slutändan? För bästa affär är det första tipset att alltid utgå från "netto" både på den bil du ska köpa och på din egen bil som du vill sälja. Det är därför en bra idé att dela upp affären i två delar. 
Hur mycket kostar den nya bilen? Hur mycket betalt får jag för min egen bil?

BMW 730 D xDrive 740-optikBMW 730 D xDrive 740-optik

Vad är netto då?

-I de flesta fall finns det i bilhandeln en "prutmarginal" som bland annat ska täcka upp för ett eventuellt inbyte. Genom att veta hur långt säljaren är beredd att gå ner innan man nämner ett byte så får du reda på "nettopriset" på den bil du vill köpa.  Efter du tagit del av "nettopriset" på den nya bilen är det dags att fråga efter värdet på din egen bil. Ett bra tips är att redan innan ha gjort en enkel marknadsundersökning för att få en prisbild på den nya bilen samt vad din egna bil är värd. Här är bilsajter som bilpriser.se, bytbil.com och blocket.se mycket användbara.

Med denna lilla marknadsundersökning är det enklare att avgöra om man tycker det är värt att göra ett bilbyte. Dock bör du räkna med ett lite lägre pris för din egen bil och var medveten om att du "säljer" din bil till bilhandlaren. Det är därför viktigt att ha koll på både bil och dokument. Se till att din bil är ren och snygg samt att dokument som servicebok, besiktningsunderlag, med mera, finns tillgängligt.

Vidare är det ett par saker man ska tänka på. Ibland säger handlaren att priset på din bil är "minus test" vilket innebär att bilen ska först testats och att du får avdrag på priset efter testresultatet. Det kan skilja på många tusenlappar från ursprungspriset, så var observant på dessa tester och bind inte upp dig på något innan denna test är utförd.  

Gör så här och tänk på följande:

  1. Var förberedd. Sök på internet efter de bilar som du är intresserad av
  2. Jämför priser på tilltänkt bil och undersök marknadsvärdet på din egen. (Var inte för optimistisk med värdet på din bil).
  3. Börja förhandlingen med bilhandlaren genom att fråga vad den nya bilen kostar utan inbyte. Kolla sedan vad du kan få för din egna bil vid inbyte. Notera mellanskillnaden mellan nya bilen och inbytesbilen.
  4. Du säljer din egen bil till handlaren så se till att den är i bästa möjliga skick och att all dokumentation finns med.
  5. Märkesspecialiserade bilhandlare kan betala ett högre pris för din inbytesbil om det är av samma bilmärke som handlaren saluför.
  6. När handlaren ger dig ett pris på din bil minus test, kan det slutgiltiga priset skilja en hel del från första budet som handlaren angav.
  7. Inbytespriset alltid står i förhållande till priset på den nya bilen, så ett högt inbytespris innebär inte per automatik en bra affär. Tvärtom kan det på kort sikt bli en riktigt dålig affär.

Fördelar och nackdelar med en bytesaffär

Fördelarna:

  • Det går fort. Man lämnar sin egen bil när man hämtar den nya.
  • Man kan använda sin egen bil som "Kontantinsats" vid köp med finansiering (avbetalning och leasing)
  • Liten risk (jämfört med att köpa/sälja privat)

Nackdelarna:

  • Får mindre betalt för sin egen bil
  • Får betala lite mer för den nya bilen
  • Den totala kostnaden kan bli större än man tänkt sig.

Sammantaget kan man säga att den enklaste vägen är att byta in bilen men det kan innebära betydligt mer pengar än man täkt sig. Tänk på att handlaren vet att just smidigheten att kunna byta in en bil direkt är något många är beredda att betala för, frågan är ju bara hur mycket det får kosta för just dig, säger Paul Månsson från Bilförmedlingen.

Varmt lycka till med ditt bilbyte!

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2016-05-18 13:27:00