Sälja bilen privat eller

Reportageserien ”Bilaffärer” – del 4:

Att sälja sin bil är för många en av de största affärerna man gör som privatperson En affär som både kan vara lättsam och trevlig som jobbig och rent av obehaglig.

Vad bör man då tänka på när man skall sälja bil?

Först och främst är det att sätta ett värde på bilen.Tänk på att bilarna oftast har ett högre pris i bilhandel eftersom det följer garantier och annan trygghet för köparen hos bilhandlaren, så jämför du med bilhandeln bör du lägga dig ca. 10 - 15% lägre i pris.

Hur skall jag annonsera bilen?

Det finns många olika sätt att annonsera på, vi har de nyare sociala medierna typ Facebook, Instagram m.m, traditionella tidningsannonser samt rena annonsmarknader där Blocket kanske är det mest använda mediet idag. Ju mer personlig din bilannons blir ju lättare är det att någon fastnar för just din annons.

Vad gör jag när en köpare svarar på min annons?

Ju mer du vet om köparen ju lättare är det att kontrollera att uppgifterna stämmer och att det är en seriös person som kommer. Bestäm tid på en offentlig plats, det kan vara macken, en matbutik eller någon annanstans där människor oftast rör sig, det finns en hel del som INTE är intresserade av din bil men däremot gärna ser hur det ser ut hemma hos dig, om du har larm, vad du har för värdesaker, m.m.

Skall jag följa med vid provkörning?

Ja definitivt! Kontrollera köparens körkort, se till att du inte är ensam utan ha alltid med någon som både stöd och trygghet. Påtala att det är gällande trafikregler som gäller om de vill provköra bilen, tänk på att hastighetsregler skall följas även vid provkörning.

Är priset förhandlingsbart?

Många väljer att lägga in en “prutmarginal” och på så sätt täcka upp för en förhandling om priset. Andra väljer att lägga sig på ett konkurrenskraftigt pris direkt och därigenom få intresserade köpare att ringa på deras annons först. Vilket som är rätt har nog mest att göra med vilken typ av person man är, den som gillar att “brottas” om priset och försöka få ut mesta möjliga eller den som gillar snabba avslut utan tjafs. Vem är du?

Köpeavtal?

“Om du köper en begagnad bil privat gäller köplagens regler. Köplagen är dispositiv, vilket innebär att reglerna i lagen endast gäller om ingenting annat har avtalats. Därför är det viktigt att allt som du och säljaren kommer överens om skrivs in i avtalet. Skriv två likadana avtal så du och säljaren har var sitt.” (Se källa nedan)

Köparen vill slå till hur får jag då betalt?

Idag är Swish ett av de säkraste betalningssätten. Överföring via konto kan också gå bra men var noga med att det bara är under förutsättning att bägge parter har samma bank så pengarna kan ses omgående. Att gemensamt gå till en bank och göra överföring av pengar är också ett bra alternativ men gör att man måste träffas på vardagar när banken har öppet.

Ägarbyte?

Efter betalning se till att bilen blir registrerad på nya ägaren. Man fyller i det Gula reg.beviset Del 2 där sedan både säljare och köpare skriver under. Tänk på att kontrollera id-kort/körkort så att det är rätt person som du registrerar över bilen på. Bägge parter kan sedan gemensamt se till att reg.beviset skickas med posten. Eller så använder man sig av Transportstyrelsen App “Mina fordon” och anmäler ägarbytet elektroniskt.

Vad händer om bilen går sönder efteråt?

Tänk på att försäljning mellan privatpersoner är mer riskfyllt än handel mellan konsument och näringsidkare eftersom affären regleras under köplagen. Vid en eventuell tvist kan det bli både kostsamt och slitsamt om tvisten måste avgöras i rätten.

Ja svårare än så är det inte…
Lycka till med att sälja bilen!!

Källa/text:
Bilder: Paul Månsson

Källa: http://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-och-hyra-produkter/bil-och-andra-fordon/kopa-bil-av-privatperson/

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret

Fler nyheter

Aktuellt

God Jul och Gott Nytt År

Vi vill tacka alla våra kunder, uppdragsgivare och samarbetspartners för ett fantastiskt år och önska er alla en riktig  God jul & gott nytt år PS. Kör...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2017-12-19 11:06
Aktuellt

Vad gäller för dieselbilar?

Vi har fått många frågor angående dieseldrivna bilar, många är oroliga för vad som gäller i framtiden angående dessa bilar. Här...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2017-12-10 18:46
Aktuellt

Sommar med Combi Camp Valley

Sommar sol och äventyrslystna människor är vad man förväntar sig av sommaren i Sverige, men med tanken på att dagar med sol och värme kan vara onekligt få...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2017-06-15 12:16
Aktuellt

Därför är Bilförmedlingen en resurs för Resurs

Resursgruppen i Helsingborg har i flera år samarbetat med Bilförmedlingen. Här berättar Barbro Tjärnlund om ett av sina smartaste beslut som HR-chef, att lämna hela...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2017-03-27 16:44
Aktuellt

God Jul och Gott Nytt År

Bilförmedlingen med personal vill tacka alla kunder, uppdragsgivare och leverantörer för det här året samtidigt som vi önskar er en riktig God Jul och Gott...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2016-12-19 09:03

Klicka här för att se alla nyheter