Audi A2 concept – rymlig konceptbil i premiumklassen

Gott om plats för fyra personer trots en längd på endast 3,80 meter "Matrix beam" LED-strålkastare, dynamisk belysning och en innovativ, ljus inredning. Kraftfullt elektriskt drivsystem med goda prestanda och lång räckvidd. Med sin helt elektriska drivlina erbjuder Audi A2 concept en glimt av framtiden när den visas på den internationella bilsalongen (IAA) i Frankfurt. Modellen är en teknikstudie i premiumklassen med gott om utrymme för fyra personer.

Audi A2 concept – rymlig konceptbil i premiumklassen 
Audi A2 concept – rymlig konceptbil i premiumklassen

Audi A2 concept är bara 3,80 meter lång, 1,69 meter bred och 1,49 meter hög, men ger trots det ett elegant, kraftfullt och sportigt intryck. De rena linjerna fokuserar på det väsentliga – alla detaljer är diskreta men utformade för att ge ett starkt visuellt intryck. Den vita bilens mörka glastak blir genomskinligt med en enkel knapptryckning.

Med strålkastarna introducerar Audi nästa steg inom LED-teknik – „matrix beam“. Ett antal lysdioder och mikroreflektorer genererar ett högupplöst strålkastarljus som inte bländar. Eleganta ljusfibrer ramar in det högeffektiva LED-halvljuset. Intelligenta bakljus anpassar belysningen till siktförhållandena. Dimbakljusen, som består av laserdioder, sänder ut ett ljusknippe som syns i dimma samtidigt som de projicerar en röd varningstriangel på vägen.

Det dynamiska ljuset löper under fönsterkanten, från fronten till bakdelen på bilen – en slinga av ljus med en mängd innovativa, dynamiska ljusfunktioner. Integrerade sensorer känner av när ägaren närmar sig så att bilen kan låsas upp med hjälp av gester. Under körning fungerar det dynamiska ljuset som ett kontinuerligt sidomarkeringsljus. När körriktningsvisaren aktiveras skickas ljusimpulser längs hela ljusraden.

Dessutom löper en röd ljusstapel framåt från baklyktorna vid inbromsning, väl synligt för andra trafikanter.

Även bilens kupé är utrustad med dynamisk belysning, uppdelad i två separata valv. I likhet med övriga interiören har instrumentpanelen en ljus och ren design med intuitiva reglage. Föraren styr många viktiga funktioner via tryckkänsliga områden på rattens insida. Två ytterligare kontrollpaneler fälls upp till höger om föraren när bilen startas. Ratten är integrerad i förarens instrumentprofil och en sju-tums skärm och två sekundära displayer är placerade i dess ände.

Audi A2 concept har ett platt innergolv. Mittkonsolen är fäst vid förarsätet. Den bakre konsolen löper hela vägen framåt mellan de två bakre sätena. De fyra sätena är individuella och under de uppfällbara sittdynorna finns förvaringsutrymmen. Mellan de bakre sätena finns plats för en cykel med borttaget framhjul. Lastutrymmet har två nivåer – en ram med praktiska nät bildar den övre nivån.

Inredningens färger och material förstärker intrycket av lätthet och funktionalitet. Den stora ytorna från dörrarnas överkant mot golvet är klädda i ett nytt och innovativt material tillverkat av polyuretan med neoprenkänsla. Ett räfflat material tillverkat av återvunnen polyester täcker den centrala golvytan. Stolskalen är tillverkade med formblåsningsteknik och aluminiumdetaljer lyser upp förarmiljön.

Källa/text: Audi
Bilder: Audi

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-09-03 19:39:00