Audi A5 i uppgraderad version

När de framgångsrika A5-modellerna nu uppgraderas erbjuder de, förutom ett designmässigt lyft, även nya tekniska lösningar, avancerade tillval och ännu effektivare motorer. Dessutom blir Audi A5 Sportback nu tillgänglig i en femsitsig version.

Audi A5 Cabriolet 
Audi A5 Cabriolet

Sedan lanseringen av Audi A5 Coupé 2007 har modellen prisats otaliga gånger för sin vackra design signerad Walter da Silva. När samtliga modeller i A5-familjen (Coupé, Sportback och Cabriolet) nu uppgraderas har de skarpskurna linjerna och kraftfulla ytorna kompletterats med nya designdetaljer för ett ännu mer dynamiskt och särpräglat uttryck.

Design

Single frame-grillens övre hörn är avfasade och har en högglanspolerad svart yta medan den nya stötfångaren har stora luftintag med massiva stag, nydesignade luftgaller och plana dimljus. De skarpt utmejslade kanterna ger motorhuven en tredimensionell look och gör att fronten ser plattare och bredare ut. Även strålkastarna har fått ett lyft med vågformad underkant och ny invändig struktur. Vid tillvalet xenon plus-strålkastare bildar LED-varselljuset ett smalt sammanhängande stråk som ramar in strålkastaren. Även bakljusen har fått ny design och kan som tillval fås med sammanhängande LED-ljuslister.

Karosserna imponerar med hög vridstyvhet, enastående kollisionssäkerhet, låga vibrationsnivåer och låg vikt. Stänkskärmarna fram är tillverkade i aluminium och för att minska luftmotståndet är underredet inkapslat.

Även interiört har instrument och reglage fått ett lyft genom bland annat nya kromade detaljer samt uppdaterade knappar och rattar. Alla instrument har nu även vit belysning. Även urvalet av klädslar och dekorinlägg är nytt. Dessutom är det nu möjligt att få Audi A5 Sportback som femsitsig.

Motorer

Samtliga sju motorer som erbjuds i det nya motorutbudet är överladdade och försedda med direktinsprutning. Start-stopp-system och bromskraftåtervinningssystem är standard. Bränsleeffektiviteten har förbättrats ytterligare och förbrukningen har sänkts med i genomsnitt 11 procent.

1.8 TFSI-motorn har konstruerats om med ny teknik för bland annat ventilstyrning, temperaturhantering, insprutning och turboladdning. I A5 Coupé drar den nya avancerade 4-cylindriga motorn i genomsnitt endast 5,7 l/100 km. Förbrukningen är den lägsta i klassen och motsvarar 134 gram CO2 per km vilket är hela 21 procent lägre än tidigare. Effekten är 170 hk medan 2.0 TFSI har 211 hk. Ny för Audi A5-modellerna är 3.0 TFSI, en överladdad V6-motor på 272 hk.

Även dieselmotorerna är imponerande effektiva och de 4-cylindriga enheterna har modifierats på flera områden. Med 177 hk starka 2.0 TDI och manuell växellåda drar A5 Coupé i snitt endast 4,7 liter bränsle per 100 km vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 122 g/km. Vassast i motorutbudet är de tre dieseldrivna V6-motorerna. 3.0 TDI med 204 hk är världens bränslesnålaste 6-cylindriga motor i sin klass och förbrukar tillsammans med multitronic växellådan i A5 Coupé 4,9 liter bränsle/100 km och släpper ut endast 129 gram CO2/km. Dessutom finns 3.0 TDI med 245 hk och lite senare lanseras även en clean diesel modell med särskilt låga utsläpp som klarar kraven i miljöklass Euro 6 för dieselmotorer.

Drivlina

Motoralternativen matchas av bästa tänkbara drivlina. En 6-växlad manuell växellåda kan liksom steglösa multitronic fås till alla framhjulsdrivna modeller. quattromodellerna levereras med en manuell växellåda eller med blixtsnabba, 7-stegade S tronic. Alla växellådorna imponerar med sin bekvämlighet och precision, höga effektivitet och breda utväxlingsförhållande. De långa utväxlingsförhållandena i de övre växlarna sänker bränsleförbrukningen ytterligare.

Den senaste generationen quattro permanent fyrhjulsdrift med kronväxeldifferential fördelar kraften flexibelt och dynamiskt. Den har dessutom integrerad momentvektorisering som känner när det inre hjulet håller på att förlora greppet vid snabb kurvtagning. Under normala förhållanden leder de mekaniska komponenterna huvuddelen av motorkraften till framhjulen. Vid behov fördelas motorkraften om – blixtsnabbt och jämnt. Upp till 70 % kan ledas till framaxeln, och upp till 85 % till bakaxeln. Som ytterligare tillval finns även sportdifferential som aktivt fördelar drivkraften mellan bakhjulen.

Chassi

A5-modellerna bjuder på sportig dynamik, luxuös åkkomfort och enastående körsäkerhet. De flesta komponenterna i den 5-länkade framvagnsupphängningen och i trapetslänkarna bak är tillverkade i aluminium. Både bussningarna i bakhjulsupphängningen och dämparinställningen har finjusterats för ännu mer precisa vägegenskaper och ännu större komfort.

Elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP) med elektronisk differentialbroms är standard för alla framhjulsdrivna versioner av Audi A5. ESP använder sig av minimala bromsingrepp på det innersta framhjulet – för ännu smidigare vägegenskaper vid sportig körning. 17-tumsfälgar med däck av dimensionen 225/50 är standard.

Med tillvalet Audi drive select justerar systemet i sitt grundutförande servostyrkraften, gaspådragskarakteristiken, växlingspunkterna, den automatiska växellådan och den automatiska luftkonditioneringen. Med hjälp av en knapp kan föraren själv bestämma hur dessa komponenter ska uppträda genom att välja något av lägena ”comfort”, ”auto”, ”dynamic” eller ”efficiency”. Det sistnämnda läget hjälper föraren att köra sin A5 extra bränslesnålt. Om bilen är utrustad med ett navigationssystem finns dessutom ytterligare ett läge – ”individual” – som föraren själv kan påverka. Om man önskar kan Audi drive select kombineras med ytterligare tillval som sportfjädring med dämparkontroll, sportdifferential och dynamisk styrning.

Ny är också den elektromekaniska servostyrningen. En elmotor alstrar rätt servohjälp beroende på bilens hastighet. Den elektromekaniska servostyrningen har ett direkt utväxlingsförhållande, reagerar blixtsnabbt och ger föraren bra feedback från vägen. Om man bromsar på ett underlag där greppet är sämre på den ena sidan av bilen, gör systemet ett litet ingrepp för att hjälpa föraren.

Eftersom den elektromekaniska servostyrningen endast drar energi då man svänger och inte när man kör rakt fram, sänker det bränsleförbrukningen med upp till 0,3 liter per 100 km motsvarande 7 g CO2/km.

Förarhjälpsystem

Förarhjälpsystemen till Audi A5-modellerna använder sig av flera olika teknologier för att göra körningen ännu mer kontrollerad. Det nya förarinformationssystemet är standard och tipsar nu även föraren om när det är dags att ta en paus. Systemet använder rattrörelserna och andra parametrar för att känna av när föraren håller på att bli trött och ger då en varning.

Audi side assist hjälper föraren vid filbyte genom att med radar övervaka området bakom bilen. Audi active lane assist – ett nytt tillval till A5 – hjälper föraren att hålla bilen i sitt körfält. Med hjälp av en kamera som registrerar vägmarkeringarna kan systemet göra små ingrepp i den elektromekaniska styrningen, om så skulle behövas. Den adaptiva farthållaren i A5 använder sig av radarteknik för att hålla avståndet konstant till framförvarande fordon. I hastigheter under 30 km/h applicerar systemet maximal bromskraft om risken för en kollision med framförvarande bil är överhängande.

Infotainmentsystem

Även infotainmentsystemen till Audi A5 har uppgraderats. Vassast i utbudet är MMI navigation plus (tillval) med hårddisk, 7 tums färgskärm, 3D-grafik och DVD-spelare. Volymreglaget är nytt och opereras nu med hjälp av en joystick. Även röststyrningen och digitalradiomottagningen har förbättrats ytterligare.

Under samlingsbegreppet Audi connect kan Audi A5 utrustas med bland annat bluetooth biltelefon online, navigation med Google Earth images och en WLAN-hotspot. Denna hotspot gör att passagerarna får tillgång till Internet och kan skicka och ta emot e-post. Audi traffic information online ger föraren extremt precis och aktuell information om trafiksituationen längs den valda färdvägen. Allt man behöver för att använda dessa funktioner är ett datakompatibelt SIM-kort.

Audi S5

Toppmodellerna S5 Sportback, S5 Coupé och S5 Cabriolet har också uppgraderats rejält. Alla S5-modellerna, inklusive Coupé, är nu bestyckade med en 3.0 TFSI-motor på 333 hk. Jämfört med den 4,2-liters V8 som denna ersätter i Coupé, drar den överladdade V6-motorn i snitt 20 procent mindre bränsle per 100 kilometer. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen ligger på endast 8,1 liter/100 km samtidigt som prestandan fortsätter att imponera. S5 Coupé spurtar från 0-100 km/h på snabba 4,9 sekunder och den elektroniskt begränsade topphastigheten ligger på 250 km/h.

Rent utseendemässigt har S-modellerna fått nya lyktor, modifierade karossdetaljer och nya lacker med kristalleffekt. Även invändigt hittar vi subtila förändringar. De mest betydelsefulla tekniska uppdateringarna för Audi S5 är quattrodrivningen med sin kronhjulsmellandifferential och den elektromekaniska servostyrningen. Motorkraften förs ned i vägbanan via det speciella S sportchassit och de standardmonterade 18"-fälgarna.

De nya versionerna av Audi A5 lanseras under hösten. Svenska priser är ännu ej fastställda. Mer bilder och information finns på www.audi-mediaservices.com

Källa/text: Audi
Bilder: Audi

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-07-13 14:22:00