Bilbränder för 100 miljoner i år

Fram till och med augusti har 825 bilbränder anmälts till försäkringsbolaget If. För hela branschen är kostnaden runt 100 miljoner kronor i år. Bilbränder drabbar många vid upplopp och skadegörelse. Det förekommer även avsiktliga bränder i bedrägerisyfte.

Bild på bilbrand
Bilbränder för 100 miljoner i år

Bilbränder har fått stor uppmärksamhet det senaste året efter upploppen i Husby och andra delar av landet. Merparten av bilbränderna är anlagda eftersom det är ytterst ovanligt att en bil börjar brinna av sig själv. Ofta skadas även andra bilar i närheten när eld och sot sprids.

– Anlagda bilbränder är ett otyg som drabbar många oskyldiga, men det är svårt att sätta dit förövaren. Oavsett om det handlar om försäkringsbedrägeri eller ren förstörelselust så är det alltid någon annan som får betala, säger Fredrik Kling, motorexpert hos If.

Fram till och med augusti i år hade 825 bilbränder anmälts till If. Kostnaden för dessa bränder uppgår till 27,7 miljoner kronor. Beräknat för hela branschen innebär det att kostnaderna uppgår till runt 100 miljoner kronor bara i år.

– Värst är det för den som bara har trafikförsäkring för sin bil. I trafikförsäkringen ingår inte ersättning för brand. Då kan hela privatekonomin raseras om man har parkerat sin bil på fel ställe, säger Fredrik Kling.

Källa/text: Försäkringsbolaget If
Bilder: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2013-10-28 18:33:00