Den 16 april är det dags att byta till sommardäck

Den 16 april ska sommardäcken enligt lag vara på. Råder det vinterväglag på någon del av vägbanan får du dock köra med dubbdäck fram till första maj. Renault Försäkring har satt ihop en checklista med tips på hur du byter till sommardäck.

På med sommardäck
På med sommardäcken

Från och med den 1 april är det tillåtet att montera på sommardäcken på bilen. När det är dags att byta däck är det viktigt att se till så att däcken är i bra skick och har det mönsterdjup som krävs. Kontrollera mönsterdjupet med hjälp av en linjal. Helst ska djupet vara minst 3 millimeter, då detta krävs för att ge bra friktion på fuktig vägbana. Enligt svensk lag är sommardäck med mönsterdjup under 1,6 millimeter olagliga.

Om mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter ökar man risken för sladd och vattenplaning. Är några av däcken mer nedslitna än de andra så kan det vara fel på hjulinställningen på din bil. Åk då till närmsta verkstad och be dem kolla på inställningarna. Kontrollera även lufttrycket i däcken. Lufttrycket på däcken kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd.

Värt att tänka på när du ska byter till sommardäck

  • Ställ bilen på plan yta och glöm inte att lägga i handbromsen. 
  • Lossa bultarna några varv medan bilen fortfarande inte är upphöjd. 
  • Däcken med det största mönsterdjupet bör monteras bak på bilen för att minska risken för sladd vid bromsning och vid sväng. 
  • Däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt.
  • Det är förbjudet att blanda sommar- och vinterdäck och det får heller inte finnas både dubbade och odubbade däck på ett fordon. 
  • Däck som är äldre än 10 år har sämre friktion och bör bytas ut. 
  • Dra inte åt bultarna för hårt när du sätter på de nya däcken, då blir det svårt igen när det är dags att ta av däcken. 
  • Vid byte av däck bör du efterspänna hjulbultarna efter cirka 50 mil för att minimerar risken för att de lossnar. 

Till sist kan det vara bra att veta att hög fart sliter mer på däcken. Ett mjukt körsätt är mer skonsamt och förlänger livslängden på dina däck.

Källa/text: Renault Försäkring
Bilder: Renault Försäkring

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Ängelholm 2013-04-08 11:00:00