Elbilsrally Öresund runt i september

Den 10 september kan elbilsägare, elbilsförare och testförare delta i rally runt Öresund. Det är första rallyt i Sverige och Danmark där elbilar tävlar på egna premisser.

Oresund Electric Car Rally
Oresund Electric Car Rally

Rallyt är ett samarbete mellan Oresund Rally och Projektet E-mission i Öresundsregionen. Parterna tecknade i dag avtalet som betyder att fler parter sluter upp kring Oresund Rally.
Projektet E-mission samlar flera centrala aktörer i regionen: Kobenhavns Kommune,  Region Hovedstaden, Malmö stad, Region Skåne, Helsingborgs stad och Öresundskraft AB. Projektet ska under en treårsperiod satsa på att öka medvetenheten om och uppmuntra användandet av elbilar.

En aktivitet i projektet är ett årligt återkommande elbilsrally. Och det är 2011 års elbilsrally som man nu har bett Oresund Rally hålla i, tillsammans med svenska och danska motorklubbar under Svenska Bilsportförbundet och Dansk Automobil Sports Union.

–Vi har valt att låta elbilsrallyt skötas av etablerade motorsportsklubbar som har förutsättningar att skapa ett perfekt arrangemang, säger Per Lundgren, som leder Öresundskrafts elbilsprojekt, en partner i projektet.

Oresund Rally är modernt lopp för dåtidens, nutidens och framtidens bilar. Rallyt har fyra klasser: för elbilar, för hybrid- och bränsleoptimerade bilar, för veteranbilar samt en turistklass för elbilar respektive klassiska äldre än 25 år.

Bilimportörer i Sverige och Danmark är redan nu beredda att anmäla elbilar till den hårda tävlingen Oresund Electric Car Rally. Oresund Tourist Rally är dock öppet för vanliga elbilsägare och elbilsförare som vill få en trevlig upplevelse utan några svårare tävlingsmoment:

– I turistrallyt får man en vacker tur runt Öresund och passerar under dagen flera stora turistattraktioner på båda sidor av Sundet. På kvällen erbjuds möjlighet att träffa andra elbilsentusiaster under trevliga former, sägerPer Lundgren.

Hos Svenska Bilsportförbundet är man glad över samarbetet med E-mission:

– Oresund Rally blir det första rallyt i Sverige och Danmark där elbilar får en egen rutt och tävlar på egna premisser. De blir synliga och visar vilka pendlingsmöjligheter det finns över Sundet. Vi är glada över att kunna bjuda in framtidens biler till ett stort rally runt Öresund, säger förbundsordförande K G Schildt, Svenska Bilsportförbundet.

Oresund Electric Car Rally hålls den 10 september med start i Köpenhamn. Rutten går till Helsingör och vidare till Helsingborg med övernattning i Helsingborgsregionen. Dagen efter går färden vidare mot Malmö och avslutas på kvällen i Bella Center, Köpenhamn.

Källa/text: Öresundskraft
Bilder: Öresundskraft

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-07-01 21:17:00