Från Murmansk till Uddevalla på 70-liter diesel i nya Ford Mondeo Econetic

Göteborg, 27 september 2011 – 2161,5 km visade trippmätaren i Ford Mondeon när den stannade utanför Uddevalla i söndags kväll, efter att ha kört från Murmansk i Ryssland på en tank 70 liter diesel.

Från Murmansk till Uddevalla på 70-liter diesel
Från Murmansk till Uddevalla på 70-liter diesel

Målet var väldigt klart – en helt standard Ford Mondeo ECOnetic kombi skulle köra längre på en 70-liters tank bränsle än någon annan bil i historien. För att slå rekordet skulle bilen köras en sträcka på hela 245,6 mil, vilket skulle ge en genomsnittlig bränsleförbrukning på, 0,283 liter.per mil.

Men skall man sätta världsrekord räcker det inte bara med att ha en fantastisk bil och vara en skicklig förare. Man behöver även en gnutta tur! Det hade dessvärre inte den norska duon Knut Wilthil och Henrik Borchgervink. Men deras resultat finns det ingen anledning att skämmas för - även om det inte blev något världsrekord.

När bilen väl stannade och tanken väl var tom på E6 strax utanför Uddevalla i söndags kväll efter ca 40 timmars körning, hade de färdats 2161,5 km - vilket ger en genomsnittlig bränsleförbrukning på 0,32 liter per mil! Och vi talar då om en stor kombi på c:a 1500 kg med 1,6-liters dieselmotor med 115 hästkrafter.

Världsrekordet missades främst av två orsaker; först och främst var starten på resan bedrövlig, där de första 25 milen från Murmansk gick på något som bara svagt liknade en väg med stora stenar och djupa hål i vägen. Den andra orsaken var 100 mil genom skyfall i Finland och Sverige, och är det något ett världsrekordförsök i snålkörning inte vill ha, så är det mycket vatten på vägen och stark motvind.

- Innan vi reste iväg, kollade vi varje sväng, korsning och backe i Norge, Sverige och Finland. Då Ryssland fortfarande är ett förhållandevis slutet land, var det svårt att få bra information. Vi var därför tvungna att förlita oss på kartan - en tjock röd linje innebär normal en bra väg - eller åtminstone en asfalterad väg... Detta var inte fallet slår Knut fast.

- Det är naturligtvis synd att vi inte nådde målet att slå ett nytt världsrekord, men vi hade en fantastisk resa, säger Wilthil och Borchgervink, redan i färd med att planera för ett nytt världsrekordsförsök under sommaren 2012.

Källa/text: Ford Motor Company AB
Bilder: Ford Motor Company AB

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-09-30 10:13:00