Glöm vindrutetorkarna

Ett genombrott för vattenavvisande glas på fordon är nära. De nya glasen håller sikten klar genom att fartvinden blåser av vattendropparna vid lite högre hastigheter. Än så länge har dock inte någon av biltillverkarna lanserat vattenavvisande bilglas som år efter år klara nötning från vindrutetorkarna.

bild på vindrutetorkare
Glöm vindrutetorkarna

– Uppfinningarna finns redan. Det gäller bara att utveckla och implementera dem, säger Claes-Göran Granqvist, professor i fasta tillståndets fysik vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Ett av de världsledande instituten på forskning om glasbeläggningar.

– Det finns diamantliknande beläggningar som ger en väldigt hård och beständig yta med mycket låg friktion. Beläggningar som relativt snabbt skulle kunna integreras i storskaliga industriella processer för bilrutor. Men bilindustrin är ofta ganska konservativ när det gäller viljan att satsa på nya lösningar, menar Claes-Göran Granqvist.

Det finns flera fält där Granqvist tycker att det går för långsamt.
– Jag förstår att man måste prova ut tekniken ordentligt innan man tillämpar den. Men det finns många områden att förbättra där man borde ha lanserat lösningar tidigare. Jag såg att Volkswagen nu blir först med att presentera is- och frostfria glas som ska fungera utan elförbrukning. Den uppfinningen presenterade vi redan för 25 år sedan. Men då var det inte något bilföretag som var intresserade av att arbeta vidare med utvecklingen.

Källa/text: Glasbranschföreningen
Bilder: Glasbranschföreningen

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2013-03-19 16:10:00