Hög tid att byta däck

Det blir kallare ute och risken för halka ökar. Nu är det dags att byta till vinterdäck om man vill hålla sig på den säkra sidan. När temperaturen sjunker ökar trycket på verkstäderna.

insnöad bil

På däckverkstäderna runt om i landet utfärdas däckskiften på löpande band. Så fort temperaturen kryper under nollgradigt ska vinter däcken skruvas på.

- Men många bilägare är ute i sista sekund och då kan man leva farligt. På hösten när det blir fuktigt ute och temperaturen sjunker finns stor risk för plötslig och fläckvis halka. Då kan det vara bra att ligga steget före, förklarar Paul Månsson från Bilförmedlingen. Hitintills har vi haft en ovanligt mild höst men om olyckan är framme kan vinterdäcken vara avgörande.Plötsligt är kylan här och då gäller det att vara snabb.

Så säger lagen

Enligt lag ska bilar ha vinterdäck från och med 1 december, om det då råder vinterväglag. Men vad innebär egentligen det? Trafikverket definierar vinterväglag som "när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen", men lägger till att det i slutändan är polisen som avgör om det råder vinterväglag.

Källa/text:
Bilder: https://www.flickr.com/photos/david_e_smith/

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2015-11-04 12:19:00