Kolla husvagnen inför semesterresan

Många svenskar åker nu på semester med sin husvagn eller husbil. Innan man ger sig iväg är det viktigt att kontrollera fordonet. Försäkringsbolaget If ger tips och råd.

Kolla husvagnen inför semesterresan 
Kolla husvagnen inför semesterresan

Att semestra med husvagn eller husbil har blivit alltmer populärt. Idag finns det ungefär 280 000 husvagnar och 55 000 husbilar registrerade i Sverige, enligt branschorganisationen HRF. Den senaste jämförelsen från 2010 visade att Sverige är husvagnstätast i Europa.

- Innan man ger sig ut på vägarna är det viktigt att kontrollera att fordonet är i bra skick. Slangar, belysning och ventilation är sådant som måste fungera. Semestern blir också så mycket enklare om man slipper problem med fordonet när man är ute på vägarna, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If. 

Ifs tipslista inför semestern med husvagn/husbil 

  1. Däcken. Kontrollera sprickbildning och andra skador. Höj lufttrycket för ökad stabilitet, minskat slitage och lägre risk för explosion. 
  2. Bromsar. Provbromsa i låg fart, motionera påskjutsbromsen i husvagnen med lätta inbromsningar innan du till slut ”nitar”. 
  3. Koppling. Kulhandsken är vagnens ”koppling” till bilen. Se därför till att den inte bara sitter fast utan också är välsmord och oskadd.
  4. Belysning. Oxidation i elkontakter vållar ofta problem. Kontaktspray som driver ut fukt är bra. Kontrollera skyltbelysning, bromsljus och blinkers. 
  5. Gasol. Kontrollera slangar och titta efter sprickor. Låt även en verkstad provtrycka systemet en gång per år. 
  6. Ventilation. Se till att öppningar i golv och tak är fria. Det har hänt att en nyinlagd matta täckt golvventilerna på ett livsfarligt sätt. 
  7. Fördela vikten jämnt. Placera tyngre detaljer, t.ex. förtältet, ovanpå vagnens hjulaxel. 
  8. Provkör. Har du aldrig kört husbil/husvagn tidigare, kan det vara bra att köra kortare turer innan semestern för att få en känsla för fordonet och hur det är att köra med släp.
  9. Tank- och ledningssystem. Tankar, ledningssystem inkl. slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar. Vid tveksamhet: byt. 
  10. Grönt kort. För vissa länder i Europa behövs ett bevis om att fordonet är trafikförsäkrat. Det Gröna kortet får man från sitt försäkringsbolag.

Källa/text: Försäkringsbolaget If
Bilder: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2012-07-13 10:06:00