Köpa bil – privat eller av handlare

Reportageserien ”Bilaffärer” – del 3:

I denna del fokuserar vi på att köpa bil samt för- och nackdelar med att köpa bilen privat jämfört med hos en bilhandlare.

Att köpa begagnat är svårt för många och bilaffären kan bli en riktigt svettig historia. Ofta står valen mellan att handla via en bilfirma eller direkt på privatmarknaden. Ofta vet man att man förmodligen tjänar en slant på att köpa privat (till en början i alla fall…) samtidigt som bekvämligheten med att gå till en bilhandlare frestar…

Undersök marknaden

Men först och främst bör du bestämma vilken bil du behöver. Hur ser dina behov ut? Hur mycket pengar är du beredd att lägga?  Hur ska du finansiera bilköpet? Undersök marknaden efter dina behov och jämför priser noga. Köper du privat bör det vara cirka 15 % billigare än om du köper från en handlare, men tänk på att det är mycket svårt att få en finansiering med bilen som säkerhet när man köper privat.

Kontrollera säljaren och bilen

Ska du köpa bil privat är det viktigt att du kontrollerar säljaren så det verkligen är rätt person som är ägare och att det inte finns några skulder kopplade till bilen. Kontrollera även hur lång tid ägaren ägt bilen samt hur många ägare det varit dess för innan. Om ägaren bara ägt bilen en kort period är det större risk för dolda fel och har det funnits många ägare under en kort period är det riska för att det finns obetalda skulder. Tänk på att Kronofogden kan ta bilen i anspråk om det finns obetalda skulder kopplade till fordonet även om du köpt bilen i ”god tro” och inte själv orsakat skulderna.
Ska du handla av en näringsidkare/bilhandlare är det handlaren som ansvarar för att skulder som följer bilen är betalda. Viktigt är att kolla så Bilhandlaren inte är på obestånd eller har andra betalningsproblem. Kolla även på Internet om det finns några ”omdömen” av handlaren från tidigare kunder. Du kan även förbereda dig hemifrån genom att kontrollera bilens historik via: www.carfax.se

Provkör och testa bilen

När du väl bestämt dig är det dags för provkörning. Om du själv är lite osäker är det bra att ha med sig någon person som är mer kunnig om bilar. Se till att du provkör bilen så pass länge att den blir varm så att alla system hinner aktiveras eftersom det då är lättare att upptäcka eventuella fel. Bra är också att utföra någon form av oberoende test på exemelvis Bilprovningen. Det är också viktigt att du går igenom all dokumentation om bilen - som servicebok och besiktningsunderlag, med mera.

Köpeavtal

När du köper en begagnad bil privat gäller köplagen vilket innebär att lagen gäller endast om inget annat avtalats. Därför är det viktigt att skriva in i köpeavtalet allt vad du och säljaren kommer överens om. Ska du handla av en bilhandlare gäller konsumentköplagen, som är tvingande och till konsumentens fördel. Köpeavtal med sämre villkor för köparen än konsumentlagens föreskrifter är ogiltiga. Var också noga med att få varudeklaration, garantibevis, avbetalningskontrakt, med mera, bifogat köpeavtalet.

Försäkring

När du har köpt bilen måste den försäkras. Det ska du göra så fort som möjligt, det är därför bra att vara förberedd genom att ha kontaktat sitt försäkringsbolag innan man hämtar bilen. Minst trafikförsäkring måste du ha enligt lag på den bil du står som ägare till, eftersom den skyddar alla som skadas i trafiken, även dig som bilförare av din egen bil. Köper du bil av en handlare ska det stå i Köpeavtalet hur bilen ska försäkras.

Leveranskontroll

I samband med leverans är det bra att göra en leveranskontroll för att kontrollera att allt är som överenskommit. Tänk på att du alltid har någon form av undersökningsplikt oavsett om du köper privat eller från bilhandlare. Du bör därför bland annat kontrollera följande:

 • Lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar.
 • Bilens utvändiga skick.
 • Att bilen levereras med de detaljer som står med i köpehandlingen, exempelvis vinterdäck och fälgnyckel, med mera.
 • Att alla handlingar som hör till bilen finns med som kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis och eventuella garantihandlingar.

Anmälan ägarbyte

När du köper bil från en privatperson ska du tillsammans med säljaren anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Vid köp från bilhandlare är det i de flesta fall de som ombesörjer ägarbytet.

För- och nackdelar

Sedan var det där med om man ska köpa privat eller hos en bilhandlare. Vi listar här några snabba för- och nackdelar…
Fördelar med att köpa privat

 • Priset är oftast lägre. I snitt 15 % billigare. Blir det fel så kan dock billigt ofta bli dyrt i längden….

Nackdelar

 • Inga garantier från säljaren
 • Kan inte finansiera köpet med bilen som säkerhet.
 • Sämre rättsligt skydd och en dålig trygghet.

Fördelar med att köpa via bilhandlare

 • Bilen är/ska vara varudeklarerad 
 • Service. Bilhandlaren sköter alla papper och ansvarar för affären.
 • Det finns någon att komma tillbaka till vid eventuella fel.
 • Trygghet 

Nackdelar

 • Det är dyrare. (Men du betalar för service och trygghet)

Bra bilaffärer gör du genom kunskap och tänk på att billigt oftast kan bli dyrt.

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2016-06-23 11:32:00