Ladda elbilen med solenergi – dygnet runt

Nystartade Solelia Greentech har hittat lösningen på hur elbilen kan laddas med ren solenergi, dygnet runt, året om. Den nya laddstationen visas för första gången den 21 september utanför Stockholm Waterfront.

Elbilsmarknaden är på stark frammarsch i Sverige och världen. För att elbilen på allvar ska bli ett klimatsmart alternativ krävs att den laddas med miljövänlig energi. Solelia Greentech har utvecklat en soldriven laddstation för elbilar som är enkel att montera på befintliga parkeringsplatser. Solcellsytan på laddstationens tak är ca 7 m2 per parkeringsplats. Varje laddstation kan producera el för upp till 1000 mils körning per år. Med hjälp av tjänsten Solbanken kan solelen användas när som helst på dygnet.

– Ofta vill man ladda sin bil på natten, men solceller kan av naturliga skäl inte producera el dygnet runt. Däremot kommer laddstationen under dagtid att producera ett överskott som senare kan kvittas mot annan el. Solbanken kontrollerar att användaren inte tar ut mer el från elnätet än vad solcellerna tidigare har producerat, berättar Per Wickman, energiteknikkonsult och en av initiativtagarna till Solelia Greentech.

De soldrivna laddstationerna har utvecklats under de senaste åren med målet att göra solenergi mer lättillgänglig och synlig. Under hösten 2011 pågår två pilotprojekt tillsammans  med fastighetsbolaget Brostaden och Uppsala kommun. 

– Vi har länge haft ett strukturerat och ambitiöst miljöarbete. Samarbetet med Solelia Greentech är ett sätt för oss att fortsätta ligga i absolut framkant när det gäller miljö, säger Brostadens marknadschef Anders Hallquist.

Den 21-22 september finns för första gången möjlighet att se de soldrivna laddstationerna. Då visas en anläggning utanför fastighetsbranschens mötesplats ”Business Arena” som hålls på Waterfront i centrala Stockholm.

Källa/text: Solelia Greentech

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-09-19 16:53:00