Lättare och snabbare – Audi R8 GT Spyder

När Audi R8 GT nu kommer i öppen version är den ännu lättare, ännu kraftfullare och bjuder på ännu mer upplevelse. Tack vare ”Audi ultra” har vikten reducerats med hela 85 kg vilket gör den ännu snabbare – från 0 till 100 km/h går på 3,8 sekunder. Precis som för Coupéversionen är upplagan av denna supersportbil begränsad och priset börjar på 2 045 800 kronor.

Audi R8 GT Spyder
Audi R8 GT Spyder

Förra året presenterade Audi coupéversionen R8 GT som det nya flaggskeppet i R8-serien och det dröjde inte länge innan alla de 333 exemplaren i den begränsade upplagan var slutsålda. Nu släpps den öppna versionen av denna högprestandasportbil, och även här är upplagan begränsad till 333 exemplar. På växelspaksknoppen sitter ett märke med det individuella tillverkningsnumret.

Det är lättviktstekniken ”Audi ultra” som är nyckeln till R8 GT Spyders låga vikt på endast 1 640 kg. Detta innebär att den är hela 85 kg lättare än den modell den är baserad på tekniskt – R8 Spyder 5.2 FSI quattro. Aluminiumkarossen Audi Space Frame svarar för endast 214 kg av bilens totala vikt. Motorramen är tillverkad i superlätt magnesium, och den långsträckta luckan över soft-toputrymmet är liksom de stora panelerna på sidan bak tillverkade i kolfiberarmerad plast (CFRP). CFRP används även för den modifierade frontspoilern, den fasta bakspoilern och den nya stötfångaren bak. Tillsammans ger dessa tre komponenter en viktbesparing på 5,5 kg.
Ingenjörerna på Audi har också trimmat vikten på komponenter som t.ex. fälgar, växellåda och bromssystem. Invändigt ger enbart de skålade sätena med sina underreden av glasfiberförstärkt plast en viktbesparing på 31,5 kg.

Rent utseendemässigt sticker R8 GT Spyder ut genom bland annat tillsatsdelar i kontrasterande titangrå färg, en frontspoiler med dubbla läppar, aerodynamiska ”flics” på sidorna av den främre stötfångaren, röda GT-märken, runda avgasrör, extra stor diffusor och mörktonade LED-bakljus med klarglasdesign. Som tillval erbjudes även en vindruteram tillverkad i CFRP.

På klassiskt Audi-manér är R8 GT Spyder försedd med en lätt soft-top av tyg som är extremt tyst. Den elektrohydrauliska mekanismen stänger eller öppnar suffletten på 19 sekunder – i hastigheter upp till 50 km/h. Glasbakrutan sitter avskild från suffletten och kan sänkas ned i motorväggen. I motorväggen sitter ett störtbågesystem bestående av två förspänningsbelastade plattor.

Imponerande kraft – drivlinan

R8 GT Spyder erbjuder prestanda utöver det vanliga. Den 5,2 liter stora V10-motorn har ett vevhus av aluminium och matas av ett FSI-direktinsprutningssystem. Torrsumpssmörjningen säkerställer tillförlitlig oljeförsörjning även vid maximal acceleration lateralt eller rakt fram. Med sin modifierade elektronikstyrning levererar den långslagiga motorn ett vridmoment på 540 Nm vid 6.500 v/min, och den maximala uteffekten ligger på 560 hk. Varje enskild hästkraft behöver endast flytta 2,93 kg vilket gör att R8 GT Spyder accelererar från 0 till 100 km/h på kvicka 3,8 sekunder och topphastigheten ligger på över 317 km/h.


Bild 2 Audi R8 GT Spyder

R8 GT Spyder levereras som standard med den 6-växlade R tronic-växellådan som har 2 helautomatiska lägen. I det manuella läget kan föraren använda de rattmonterade växlingspaddlarna eller växelspaken för att växla. Vid höga belastningar och varvtal tar växlingarna endast en tiondels sekund. Launch Control Program sköter spurten från stillastående – med höga motorvarvtal och precis kontroll av däcksläppet.

quattro permanent fyrhjulsdrift lägger tonvikten på bakaxeln, helt i linje med axelbelastningsfördelningen. När så krävs, portionerar systemet ut mer drivkraft på framaxeln. Tillsammans med differentialbromsen bak ger detta bättre fäste, bättre stabilitet och högre kurvhastighet – och ett stort försprång framför de bakhjulsdrivna konkurrenterna.

Även hjulupphängningen har en oslagbar prestanda. Dubbla länkarmar i aluminium spårar hjulen, och den servostyrda kuggstångsstyrningen ger föraren enastående feedback från vägbanan. Den strama avstämningen sänker karossen med 10 mm.

Den öppna högprestandasportbilen är försedd med 19"-fälgar på vilka det ligger däck av dimensionen 235/35 fram resp. 295/30 bak. Det elektroniska stabiliseringsprogrammet (ESP) har ett speciellt sportläge och kan kopplas ur helt.

Komfort rakt igenom: kupén och utrustningen

Den öppna, 2-sitsiga sportbilen erbjuder en rymlig kupé och under huven fram ryms upp till 100 liter bagage. I motorväggen finns tre förvaringsfack inrymda.

Interiören går i svart och kan om man så önskar prydas av titangrå eller karmosinröda sömmar. Alcantaraklädsel är standard – även på sportratten och vindruteramen. Massor av detaljer – däribland vita instrument och R8 GT-märken – ger ett högklassigt intryck. Den karakteristiska R8-”monoposton” – en stor båge som omsluter förarplatsen – är tillverkad i kolfiber.

Lättviktstekniken ”Audi ultra” innebär att ägaren till en R8 GT Spyder inte behöver göra avkall på något. I standardutrustningen ingår bland annat LED-strålkastare, LED-bakljus, automatisk luftkonditioneringsanläggning, navigationssystem plus, billarm och ett förarinformationssystem med integrerad varvtidtagare.

Bland tillvalen finns en avancerad ljudanläggning från Bang & Olufsen, liksom ett Bluetooth-gränssnitt med en mikrofon monterad på säkerhetsbältet. Till de speciella tillvalen för R8 GT hör skålade säten med underreden i kolfiber, dekordetaljer i matt CFRP och broderade logotyper i sätesklädseln.

Det svenska priset för R8 GT Spyder startar på 2 045 800 kronor.

Källa/text: Audi Sverige
Bilder: Audi Sverige

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-06-23 15:42:00