Mekonomen förvärvar MECA

Mekonomen har träffat avtal om att förvärva bildelskedjan Meca Scandinavia AB av Sjätte AP-fonden. Meca har 66 egna butiker, 24 franchisebutiker och 482 samarbetande verkstäder i Sverige och Norge.

Meca är en välkänd bildelskedja med en god ställning i Sverige och Norge. Mecas prognos för omsättningen 2011 uppgår till cirka 1 500 MSEK och rörelseresultatet till cirka 180 MSEK. Årliga synergier, som ett direkt resultat av förvärvet, beräknas till 80 MSEK från och med 2013. Mekonomen och Meca kommer dock att drivas vidare som separata bolag med befintliga varumärken.

”- Meca har haft en stark och övertygande utveckling de senaste åren. Affären gör att vi tillsammans blir starkare även om vi, i relation till de multinationella bilaktörerna, fortfarande är små. Vi har därför potential att växa ytterligare i Norden. Affären är bra för både Mecas och Mekonomens kunder, medarbetare och ägare. Inte minst möjliggör förvärvet att vi kan hålla en ännu attraktivare prisbild till konsumenter i framtiden”, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef Mekonomen.

”- Genom affären får Meca en kompetent och framgångsrik industriell ägare. Det innebär att Meca kan fortsätta att utvecklas starkt. Genom att vi blir stor ägare i Mekonomen får vi möjlighet att ta del av den fortsatta utvecklingen”, säger Marianne Dicander Alexandersson, vd sjätte AP-fonden

Betalning sker genom 3 086 882 nyemitterade aktier via en apportemission samt 1 246 MSEK kontant. Utspädningseffekten för befintliga aktieägare uppgår till cirka 8,6 procent och soliditeten i Mekonomen beräknas uppgå till 47 procent efter förvärvet. Affären förväntas ge en positiv effekt på vinst per aktie redan 2012.

”- Med Mekonomen som ägare kan vi på ett mer kostnadseffektivt sätt utveckla vårt erbjudande till verkstadskunden och vi kommer att fortsätta den framgångsrika resan och göra Meca ännu starkare i framtiden. Meca kommer att drivas vidare som en självständig koncern även efter förvärvet och med samma ledning som tidigare”, säger Torbjörn Olsson, vd och koncernchef, Meca Scandinavia AB.

Förvärvet är villkorat av godkännande från den norska och den svenska konkurrensmyndigheten. Mekonomen bedömer att dessa tillstånd kommer att kunna erhållas på acceptabla villkor och inom rimlig tid.

Källa/text: Mekonomen

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-10-15 19:39:00