Miljön vinnare i Oresund Electric Car Rally

Det blev dansk seger när de 21 ekipagen i Oresund Electric Car Rally gick i mål i Köpenhamn i går kväll. Vinnare blev de danska förarna Tim Svanholt och Bjarne Kristensen i en Nissan LEAF. ”En välförtjänt seger men den stora vinnaren är miljön” säger Per Lundgren vid Öresundskraft.

Miljön vinnare i Oresund Electric Car Rally
Miljön vinnare i Oresund Electric Car Rally

Det var understundom trångt på Kungstorget i Helsingborg i lördags när en hel rad med elbilar av olika fabrikat anlände för nattstopp. CG Wilke, ordförande vid Hässleholms Motorklubb, tog emot ekipagen och intervjuade förare och kartläsare. Vid målområdet fanns också kommunalrådet Maria Winberg Nordström för att ta emot elbilarna.

-Bilen ger oss frihet på många sätt men den belastar miljön med en cocktail av ämnen som inte är hälsosamma. En elbil som är laddad med grön el ger oss samma frihet men helt utan utsläpp av avgaser. Elbil är smart, menade Maria Winberg Nordström.

En av de tävlande var kommunalrådet/miljönämndens ordförande Anna Jähnke  tillsammans med co-driver Annelie Gille i en Citroen C-ZERO.

-Det var jätteroligt, sade en glädjestrålande Anna Jähnke vid ankomsten till Helsingborg. Tävlingen var lite knepigare än vi först trodde och det var viktigt att kartläsningen fungerade. Men vi fick se mycket av vår vackra region och dessutom verkligen känna på bilen som har fungerat perfekt. Nästa år är vi tillbaks och då ska vi slåss i toppen!

Efter uppladdning och nattvila fortsatte de tävlande till Malmö som var det andra etappmålet innan målgången i Köpenhamn. Oresund Electric Car Rally ingår i det större Öresund Rally och mer än 50 bilar fanns under söndagen på Stortorget i Malmö. Precis som i Helsingborg dagen innan fick besökare möjlighet att titta på tävlingsbilarna och själva prova både elbil och elcykel. Under tiden åt rallydeltagarna lunch innan de flaggades ut på den sista sträckan till Köpenhamn och målgång vid Bella Center.

-Ett lyckat arrangemang som ska bli ännu större och bättre nästa år, säger Per Lundgren, projektledare och elbilsexpert på Öresundskraft. Vi gratulerar Svanholt, Kristensen och Nissan till en välförtjänt seger - men egentligen är alla elbilsförare segrare. De är pionjärer som visar vägen till ett hållbart samhälle och den största vinnaren är vår miljö!

Fakta om Oresund Electric Car Rally:
Oresund Electric Car Rally ingår i projektet E-mission som samlar en slagkraftig konstellation aktörer i Öresundsregionen: Malmö stad, Köpenhamns Kommun, Region Hovedstaden, Region Skåne, Helsingborgs stad och Öresunds­kraft.

Oresund Electric Car Rally är en klass i Öresund Rally, ett regularity rally där det inte handlar om att köra snabbt för att vinna utan om att hålla en given genomsnitts-hastighet. Rallyt har fyra klasser: för elbilar, för hybrid- och bränsleoptimerade bilar, för veteranbilar samt en turistklass för elbilar respektive klassiska bilar. Startskottet för rallyt gick i Köpenhamn 10 september och tog sig sedan till deletappmålen Helsingborg på lördagen och till Malmö på söndagen. Målgång var Bella Center i Köpenhamn dit bilarna anlände söndag eftermiddag.

2011 års rally arrangerades i samarbete mellan Intercom, Wonderful Copenhagen, Event in Skåne och Interreg projektet E-mission.

Källa/text: Öresundskraft
Bilder: Öresundskraft

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret

Fler nyheter

Aktuellt

Vi önskar er alla en Glad Påsk

Bilförmedlingen önskar alla våra uppdragsgivare, kunder och leverantörer en riktig Glad Påsk. Passar även på att nämna ett par ord om läget och om...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2020-04-09 15:34
Aktuellt

God Jul och Gott Nytt År!

  Med ett fantastiskt 2019 där vi byggt vidare på vårt koncept Bilförmedlingen vill vi från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-12-19 11:46
Aktuellt

Sälj företagsbilen till Grekland

Med en eurokurs som stadigt legat i runda tal 10,65 har övriga Europas intresse för begagnade tjänstebilar och kommersiella fordon typ Pickuper, Skåpbilar med avdragbar moms...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-08-23 08:54
Aktuellt

Luta dig tillbaka i solstolen, Sälj bilen genom oss

Bilförmedlingen håller öppet hela sommaren! Med en rekordförsäljning under maj/juni fortsätter veckorna i Juli i samma tempo. Har du bil eller annat fordon att...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-07-31 12:02
Aktuellt

Fortsatt stor efterfrågan på begagnade bilar

Bilförmedlingen mot "strömmen" upp 15% Efterfrågan på begagnade bilar genom Bilförmedlingen fortsätter öka även under våren. Bilförmedlingen har...

Bilförmedlingen Huvudkontoret 2019-04-10 19:07

Klicka här för att se alla nyheter