Nissan LEAF presenteras för första gångenpå svensk mark i Almedalen

Under Almedalsveckan kommer Nissan för första gången presentera Nissan LEAF på svensk mark – här kan Almedalens besökare provköra och lära sig mer om den prisbelönta, 100% eldrivna bilen som är ett realistiskt alternativ till konventionella bilar.

Nissan LEAF är en från grunden framtagen elbil i familjestorlek, och är utsläppsfri vid färd. Den lanserades på tre kontinenter sent förra året och är redan till försäljning i de länder i Europa som har kraftfulla statliga stöd för att stötta en framgångsrik introduktion av denna nya teknologi. Den har också utsetts till Årets Bil i Europa 2011, World Car of the Year 2011 och tog nyligen som första elbil någonsin hem fem stjärnor i EuroNcaps krocktest.

Nissan kommer att vara på plats i Almedalen för att presentera Nissan LEAF för besökarna , men även för att diskutera elbilens framtid, infrastruktur och incitament.

- I ett läge där man fortfarande funderar kring utformningen av stöd till bilar med låga eller inga utsläpp hoppas vi att många beslutsfattare är nyfikna på att bekanta sig med elbilar, diskutera teknologi och marknadsförutsättningar och kanske köra en elbil för första gången, säger Unto Lehtola, landschef på Nissan Nordic Sverige.

Nissan kommer att finnas i Almedalen den 3 till och med 6 juli, och ett antal Nissan LEAF finns på plats för kortare provkörningar för politiker, media och övriga besökare. Adressen är Tage Cervins Gata 5, precis vid Almedalsparken.

Nissan LEAF drivs av en kompakt elmotor som sitter monterad fram och har drivning på framhjulen. Den 80 kW starka växelströmsmotorn levererar ett vridmoment på 280 Nm vilket ger en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn hämtar sin energi från ett utvecklat laminerat litiumjon-batteri som har en uteffekt på över 90 kW. Bilen levereras fullt utrustad med finesser som bromsenergiåtervinning, luftkonditionering, GPS, parkeringskamera och avancerade IT- och telematiksystem ombord. Innovativa anslutningsmöjligheter gör att ägaren kan ställa in laddningsfunktioner, övervaka den aktuella laddningsstatusen och den kvarvarande batterikapaciteten liksom att fjärrstyra värmen eller kylan i kupén via sin mobiltelefon eller dator.

Källa/text: Nissan Nordic Europe Oy

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-07-01 21:00:00