Ny skakande film mot rattfylla - ”Inget Extra Liv” visar livets skörhet på bio i höst

– "Inget Extra Liv" handlar om att vi alla har flera liv när vi spelar dataspel, men vi har inga extra liv i verkligheten, säger Fredrik Davidsson, regissör. Filmen som ska få unga att tänka till innan de sätter sig bakom ratten efter festen har premiär på Trafiknykterhetens Dag.

Inga extra liv i verkligheten
Inga extra liv i verkligheten

De senaste tio åren har cirka 1 000 personer dött och cirka 17 000 skadats svårt i alkoholrelaterade olyckor. Ungdomar är en av de största riskgrupperna i trafiken.

– När man är ung är det lätt att dras med av situationen och av grupptrycket, man tror att man är odödlig och tänker inte så mycket på konsekvenserna, säger Fredrik Davidsson, regissör till filmen ”Inget Extra Liv”.

När en klasskompis på Filmskolan omkom i en brutal bilolycka blev Fredrik väldigt djupt berörd. Händelsen fick honom att vilja göra något för att förebygga rattfylleriet och särskilt bland ungdomar.

Resultatet blev kampanjfilmen ”Inget Extra Liv” som handlar om den starka kontrasten mellan dataspelandet och den hårda verkligheten. Filmen utspelas både i ett bildataspel och i verkligheten.

– Vi har jobbat mycket med autentisk bildkvalitet och känsla i filmen, säger Fredrik Davidsson. Vi visar inte död och otäcka bilder och ger inga pekpinnar till unga människor. Istället försöker vi få ungdomar att identifiera sig med aktörerna i filmen, att de kan tänka ”Det kunde varit jag” och få dem att fatta bra beslut i svåra situationer i framtiden.

Engagemanget för den viktiga frågan har varit stort och flera starka namn i branschen har hjälpt till. Crille Forsberg som fotat långfilmen Cornelis, musikvideos för Robyn och flertalet stora reklamfilmer har fotograferat. Henrik Henrik Film har producerat och STOPP står för all efterproduktion. Ett antal tunga sponsorer har också ställt sig bakom filmen.

MHF som arbetar för att minska rattfylleriet står som avsändare till filmen.

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha jobbat med så professionella filmskapare. Vi tror att den här filmen kan göra skillnad, säger Lisa Possne Frisell, kreativ ledare, MHF.

Under hösten visas filmen på SF Biografer över hela landet samt i MTV:s kanaler och på SVT Anslagstavlan. Premiärvisningen sker på Strand Hotell under Trafiknykterhetens Dag den 29 september – en dag som uppmärksammar rattfylleriets yttersta konsekvenser.

Om Fredrik Davidsson:

Fredrik Davidsson är utbildad grafisk formgivare och AD från Forsbergs Skola, samt regissör från Stockholm Filmskola, DI. Fredrik har därefter arbetat som regissör, främst till reklamfilmer.

FAKTA Rattfylleri

  • Varje timme dygnet runt görs i runda tal 500 rattfulla körningar.
  • Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.
  • Tre av tio omkomna personbilsförare är alkoholpåverkade.

FAKTA Närstående till drabbade av rattfylleri

  • Efter olyckan har 20 procent sjuk-/aktivitetsersättning jämfört med 2 procent före olyckan.
  • 55 procent anser att de inte fått något stöd från samhället efter olyckan.

(Ur förstudien ”Drabbad av rattfylleri – Närståendes upplevelser av omställning och stöd”, Jörgen Lundälv & Lars Olov Sjöström 2011)

Källa/text: MHF
Bilder: MHF

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-09-30 09:56:00