Nya Volkswagen up! – kompakt citybil för fyra personer

up! erbjuder maximalt utrymme och innovativa funktioner på 3,54 x 1,64 meter. up! debuterar som första bil i sin klass med funktionen ”City Emergency Braking”

ww Up!
Ett viktigt nytt säkerhetssystem är ”City Emergency Braking”. Det aktiveras automatiskt i hastigheter under 30 km/h och upptäcker risken för en annalkande kollision med hjälp av en lasersensor

Volkswagen har utvecklat en ny liten bil: up!. Det är en citybil som erbjuder maximalt utrymme med ett minimalt avtryck (3,54 x 1,64 m). Detta gör up! perfekt för körning i världens stora och små städer. up! har en helt ny design och är det allra senaste inom småbilssegmentet. Lanseringen av up! inleds först i Europa (december), sedan i omgångar i resten av världen. I Sverige lanseras up! under första kvartalet 2012.

Det finns tre versioner för olika budgetar och behov: ”take up!” är den enklaste bilen, ”move up!” fokuserar på komfort, och ”high up!” är en mer exklusiv version. När bilen lanseras på marknaden kommer det också att finnas två specialversioner baserade på high up!: ”up! black” och ”up! white”.

En ny generation motorer

En ny generation trecylindriga 1,0-liters bensinmotorer gör sin debut i up!. De erbjuder en effekt på 44 kW/60 hk och 55 kW/75 hk. Blandad bränsleförbrukning hos versionerna med BlueMotion Technology (inklusive Start/stopp-system) är 4,2 l/100 km (60 hk) och 4,3 l/100 km (75 hk). Koldioxidutsläppen hos dessa två är lägre än 100 g/km.

En gasmotor med 50 kW/68 hk med samma grundkonfiguration kommer att lanseras senare. Motorns kombinerade bränsleförbrukning på 3,2 kg/100 km (fordonsgas) motsvarar ett koldioxidvärde på 86 g/km. I gasversionen med BlueMotion Technology är koldioxidvärdet endast 79 g/km. Vid körning på biogas sjunker koldioxidutsläppen till nära noll.
Det finns också planer på en up! med elmotor till år 2013.
Alla data om bränsleekonomi och körprestanda är prognostiserade värden från juli 2011.

Första småbilen med ”City Emergency Braking”

Ett viktigt nytt säkerhetssystem är ”City Emergency Braking”. Det aktiveras automatiskt i hastigheter under 30 km/h och upptäcker risken för en annalkande kollision med hjälp av en lasersensor. Beroende på bilens hastighet och körsituationen kan säkerhetssystemet genom automatiska bromsingrepp minska eller helt eliminera risken för svåra olyckor. Än så länge är up! den enda bilen i segmentet som erbjuder en funktion för nödinbromsning i stadstrafik.

Mått och design för världens storstäder

Med sin storlek på 3,54 meter x 1,64 meter är up! en av de allra minsta fyrsitsiga bilarna. Volkswagens nya bil är 1,48 meter hög. Den samlade längden består av iögonfallande korta överhäng och en mycket lång hjulbas (2,42 meter) – en chassikonstruktion som utnyttjar det tillgängliga utrymmet i den nya designen på bästa möjliga sätt.

Volkswagens designchef, Klaus Bischoff, säger:
– För att hushålla med utrymmet skulle den perfekta formen för en liten bil vara en rektangulär låda. I up! kan vi formge en sådan låda med en imponerande ren och inbjudande design, som inte påverkar användningen av utrymmet. En kraftfull liten bil med extremt korta överhäng, lång hjulbas och stor spårvidd.

Generösa utrymmen trots litet format

Utrymmet inuti bilen kan utnyttjas väl tack vare hjulbasen, som är en av de längsta i segmentet, i kombination med en motor som är monterad långt fram i bilen. Trots att förare, framsätespassagerare och två baksätespassagerare reser i en liten bil blir det inte alls trångt. Bagageutrymmet på 251 liter är betydligt mer än det normala i denna storleksklass. När baksätet fälls fram helt ökas dessutom utrymmet till 951 liter.

Invändig designglädje

up! har i grund och botten en modern och välorganiserad layout invändigt. Dessutom erbjuder nya up! mängder av smarta och detaljerade lösningar, innovativ styling och en kvalitetsnivå som känns igen från högre marknadssegment. Ett exempel är instrumentpanelen. Beroende på utrustningsversion finns ett antal dekorfärger att välja mellan.

Information i farten

För första gången någonsin i en Volkswagen erbjuds nu systemet ”maps + more”, som är en personlig infotainmentenhet (PID). I up! är detta ett system som har utvecklats för att organisera navigation, telefon, information och underhållning. I samarbete med Navigon, en av världens ledande leverantörer av navigationssystem, skräddarsyddes en särskild lösning för up!, nämligen ”maps + more”. Användaren sätter enkelt PID:en på plats ovanför mittkonsolen. Till skillnad mot andra liknande system smälter "maps + more" bättre in i bilens nätverk av system: Navigation, telefon, information och underhållning kan nu kontrolleras och hämtas via pekskärmen på PID:en, samtidigt som pekskärmen också kan användas för att visa viktig fordonsinformation, till exempel parkeringshjälpens visuella display (kontrollerar avståndet till angränsande fordon). Appar som har utvecklats speciellt för up! låter användarna utöka ”maps + more” så att systemet passar deras specifika behov.

up! på den svenska marknaden

I Sverige lanseras up! under första kvartalet 2012. Information om motorprogram, utrustningsnivåer, paket och priser på den svenska marknaden väntas till slutet av 2011.

Källa/text: Volkswagen Personbilar
Bilder: Volkswagen Personbilar

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-08-22 12:08:00