Skånskt småföretag elbilspionjär

TV- och radioaffären Radiocity Audio Video i Helsingborg blev pionjärer när de fick sin elbil levererad. Det var många faktorer som vägde in i deras köpbeslut, men i första hand var det miljön och inte minst att de hade möjlighet att provköra en elbil från Öresundskraft. Nu planerar kommunen dessutom för en laddstolpe på Söder.

Skånskt småföretag elbilspionjär
Skånskt småföretag elbilspionjär

-Vi är det första privatägda företaget i Sverige med en egen elbil. Det tycker vi är riktigt kul. Det är ett sätt att profilera oss miljömässigt. Men kravet var förstås också att elbilen skulle fungera i vår verksamhet med korta sträckor i stadsmiljö och att den var bra att lasta i, berättar Mikael Bohlin från Radiocity.

-Vi har fått mycket inspiration och hjälp från Öresundskraft. Vi har provkört deras elbilar ordentligt - både vinter och sommar - innan vi bestämde oss. Det ger en helt annan känsla när man får prova själv och upptäcka att det faktiskt fungerar, säger Mikael Bohlin och tillägger att elbilen faktiskt är den bil han allra helst kör idag.

Bilen de köpt är en Citroën C-Zero, som för övrigt var först ut på den svenska marknaden. Den har en räckvidd på 15 mil och kan med snabbladdningsstolpe laddas till 80% på en halvtimme.

För att utnyttja elbilen optimalt har företaget låtit bygga en egen laddstolpe vid parkeringsplatsen i garaget.

–Öresundskraft hjälpte oss även med installationen. Det fungerar ännu bättre än vi hade tänkt oss. Vi kör mest korta sträckor och laddar batteriet varje eller varannan dag, berättar Mikael Bohlin.

Laddstolpe på offentlig parkeringsplats
Ole Andersson vid stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg har också lånat elbil via Öresundskraft och det gör han gärna igen.
- I arbetet med att främja etableringen av elbilar i staden och regionen är det viktigt med en fungerande infrastruktur för laddning mm, framhåller Ole Andersson. Just nu planerar vi för en laddstolpe som ska uppföras på Söder. Den ska vara på plats i början av våren och detta är helt i linje med våra ambitioner att göra Helsingborg till en elbilsvänlig stad, berättar Ole Andersson.

Per Lundgren vid Öresundskraft är glad över att Radiocity Audio Video nu har en egen elbil och han är mycket positiv till stadens planer på att uppföra en laddstolpe på en offentlig parkeringsplats.

- Att få upp elbilsintresset i Helsingborg och hela Öresundsregionen ser vi som en stor och viktig uppgift. Öresundskraft har satsat på detta i flera års tid. Framgångar som vi kan inhösta gemensamt genom samarbete med olika verksamheter i staden ser vi som särskilt positiva, säger Per Lundgren.

Källa/text: Öresundskraft
Bilder: Öresundskraft

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-12-08 17:17:00