Studie visar att autobroms minskar olyckor

Bilar med autobroms är inblandade i 22 procent färre olyckor där man kört på ett annat fordon bakifrån, jämfört med bilar utan autobroms. Det visar en studie med över 10 000 Volvobilar i Sverige.

autobroms minskar olyckor
Autobroms minskar olyckor

En studie som försäkringsbolaget If och Volvia har gjort visar att autobroms är en effektiv teknik som bidrar till att minska olyckorna. Studien omfattar över 10 000 Volvobilar av modell XC60 under perioden 2009 till och med första kvartalet 2011. Bilar med autobroms är inblandade i 22 procent färre bakifrånpåkörningar än bilar av samma årsmodell utan autobroms. Systemet har dessutom en mildrande effekt på många olyckor som ändå inträffar.

– Det är glädjande, och bevisar att rätt teknik kan hjälpa oss att göra trafiken säkrare. Systemet är särskilt effektivt i stadstrafik och vid köolyckor, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If. Det är första gången i Sverige man har gjort en analys av effekten av autobroms utifrån faktiska händelser och bilar som rullar på vägarna. Tidigare studier har enbart sett utfall från olika typer av test och beräkningar.

Autobroms är i dagsläget standard på ett fåtal bilmodeller av olika märken, men finns som tillval för flera. Bakifrånkollisioner utgör ca en tredjedel av alla olyckor och skaderisken är stor för åkande i båda de inblandade fordonen. En sänkt hastighet innan krockögonblicket minskar risken att exempelvis drabbas av nackskador som kan leda till bestående men. Förutom personskador orsakar påkörningar varje år stora materiella kostnader för bilägarna.

– Vi ser gärna att autobroms blir standardutrustning på fler bilmodeller. I takt med att fler bilar utrustas med autobroms kan vi förhoppningsvis minska antalet whiplashskador som ofta orsakas av påkörning bakifrån, säger Irene Isaksson-Hellman.

Studien är gjord av försäkringsbolaget If och är ett led i forskningen för ökad trafiksäkerhet. Studien har möjliggjorts genom de unika data som Volvia har tillgång till. Autobromssytemet City Safety har varit standard i XC60 från produktionsstart, vilket har gjort det möjligt att utvärdera resultatet i verklig trafikmiljö.

En liknande studie i USA av systemet City Safety i Volvo XC60, har visat på resultat i samma riktning.

Källa/text: Försäkringsbolaget If
Bilder: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-11-28 10:35:00