Tappad bilnyckel kan kosta skjortan

Moderna elektroniska bilnycklar är dyrare än man tror. En förlorad bilnyckel kostar mellan 3 000 och 10 000 kronor att ersätta, eftersom låssystemet måste omprogrammeras. If ger tips hur du slipper bli av med bilnyckeln.

Sedan 1998 har alla bilar en elektronisk startspärr som stöldskydd. Tillgång till nyckeln är i de allra flesta fall en förutsättning för att kunna stjäla en bil. Genom att använda nyckeln kan bilen stjälas obemärkt och utan skador.

Att bli av med en bilnyckel kostar mer än man tror. Beroende på bilmärke och modell kostar det 3 000 - 10 000 kronor att få en ny bilnyckel. Att kostnaden blir så hög beror att bilens låssystem måste programmeras om ifall en bilnyckel försvinner.

– Det är tyvärr vanligt att folk förvarar sina bilnycklar på de mest uppenbara ställena. Man tänker inte på att man går runt med ett värdeföremål i fickan, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Om olyckan skulle vara framme och man blir bestulen på sin bilnyckel, är det viktigt att man omgående kör bilen till en märkesverkstad. Där spärras det elektroniska låssystemet så att den stulna nyckeln inte längre kan användas. Man ska också komma ihåg att anmäla stölden till polisen.

– Nycklar är begärligt byte för inbrottstjuvar. Lämna inte nycklarna på byrån eller i nyckelskåpet innanför dörren när du är borta. Låt den heller inte ligga i jackfickan i garderoben på restaurangen eller i omklädningsrummet på gymmet, säger Dan Falconer.

Om man hanterat bilnyckeln uppenbarligen vårdslöst och bilen blir stulen kan man få betala en extra självrisk på tio procent av bilens värde.

IFS TIPS FÖR SÄKER BILNYCKELFÖRVARING

  • Förvara nyckeln väl dold när du inte är hemma. Undvik nyckelskåpet eller bordet i hallen.
  • Lämna aldrig ifrån dig nyckeln till obekanta. Då räknas det inte som stöld om de kör iväg med bilen.
  • Extranycklar bör förvaras på ett mycket säkert ställe i bostaden.
  • Om en bilnyckel försvinner – åk genast till en märkesverkstad för omprogrammering.
  • Lämna aldrig bilnyckeln i omklädningsrum, garderoben på krogen eller liknande.

Källa/text: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2011-10-08 11:53:00