Tjuvarnas nya knep – blockera billåset

Det är läge att se upp när du parkerar och lämnar bilen. Tjuvarna har hittat ett nytt sätt att stjäla värdesaker. En elektronisk sändare blockerar låsningen. Försäkringsbolaget If tipsar om hur du undviker att bli av med dina värdesaker. 

Tjuvarnas nya knep – blockera billåset
Tjuvarnas nya knep – blockera billåset

Polisen bekräftar nu att det finns ligor som specialiserat sig på en avancerad typ av bilinbrott. Genom en elektrisk sändare blockerar de låsningen av bilen. Trots att bilen blinkar går den inte i lås. När bilägaren sedan lämnar parkeringen tar tjuvarna de värdesaker som finns i bilen.

 - Vi vill varna bilägare för de här stölderna. När ärendena kommer in till oss är bilägarna ofta förtvivlade. Deras saker är bara borta utan minsta tecken på inbrott. Man tror saker ska kunna ligga tryggt i bilen, men det är tyvärr läge att tänka om där, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If. 

Normalt får försäkringstagaren ingen ersättning på försäkringen om bilen varit olåst. Den här nya tekniken gör att varje ärende måste studeras noggrant i samarbete med Polisen. 

 If tipsar - Så slipper du få saker stulna ur bilen: 

  • När du lämnar bilen, känn på handtaget så det är ordentligt låst.
  • Lägger du värdefulla saker i bagageluckan, var försiktig så det inte syns.
  • Täck över saker i bilen med exempelvis en filt eller lägg i enkla påsar.
  • lämna inte parkeringspengar eller tobaksvaror synliga.

Källa/text: Försäkringsbolaget If
Bilder: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2012-06-05 11:30:00