Unga knappar på telefonen bakom ratten

Mer än var tredje mellan 18 och 29 år sms:ar samtidigt som de kör bil. Var tionde sitter och surfar. Det visar en undersökning bland bilförare från försäkringsbolaget If.

Unga knappar på telefonen bakom ratten
Unga knappar på telefonen bakom ratten

Bilförare mellan 18 och 29 år är den grupp som sms:ar oftast samtidigt som de kör. Mer än var tredje, 37 procent, uppger att det händer att de sms:ar medan de kör bil. Jämfört med bilförare i övriga åldersgrupper är sms:andet mer än dubbelt så vanligt. Undersökningen från If visar även att var tionde mellan 18 och 29 år surfar på nätet, samt att många även gps-navigerar på sin mobil medan de kör.

- Vi vet från andra studier att det är en trafikfara att prata i mobilen samtidigt som man kör. Ännu värre är det naturligtvis att sitta och knappa och läsa meddelanden, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

På senare tid har förslag väckts om förbud mot att prata i mobilen utan handsfree medan man kör. Sverige är idag det enda land i Europa som tillåter detta. Undersökningen visar att det finns mycket att jobba med.

– Det är mycket oroande att framför allt de unga sitter och tittar på telefonen i så stor utsträckning när de kör bil. Bilskolorna har en viktig uppgift att lära de unga förarna om farorna i trafiken och de behöver arbeta hårt på att förändra den här attityden säger Dan Falconer. 

Undersökningen:

Händer det att du gör något av följande med din mobil medan du kör bil? 

 Ålder   18-29  30+
 Sms:ar  37 %   18 %
 Surfar  10 %  3 %
 Gps-navigerar   37 %  20 %

Undersökningen gjordes i mars 2013 av YouGov på uppdrag av If bland 4 999 bilförare i åldern 18-74 år.

Källa/text: Försäkringsbolaget If
Bilder: Försäkringsbolaget If

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2013-05-14 15:40:00