Vad gäller för dieselbilar?

Vi har fått många frågor angående dieseldrivna bilar, många är oroliga för vad som gäller i framtiden angående dessa bilar. Här försöker vi kort bena ut följande frågor.

  • Vad gäller för skatten?
  • Var får man köra, kommer vissa städer att totalförbjuda dieselbilar?
  • Hur påverkar det andrahandsvärdet?

 Bild på småpengar

Skattehöjning?

Ja, Men det handlar inte om så mycket pengar för begagnade dieselbilar.

Efter många års utredande har regeringen presenterat ett färdigt förslag på ny fordonsskatt på våra bilar. En del har säkert redan läst vad förslaget innebär men eftersom det är komplicerat tar vi några grundläggande punkter en gång till:

1. Den nya skatten gäller nya bilar som drivs av fossila bränsle exempelvis diesel/bensin som registreras och tas i trafik efter den 1 juli 2018. I Regeringens förslag är det fördel E85-bilar (Etanol) och gasbilar (Biobränsle), men mindre bra för de som vill köpa en ny diesel eller bensinbil. Min begagnade dieselbil då?

2. Äldre bilar eller de som tas i trafik före det datumet berörs inte alls. Så köpa en nyare begagnad dieselbil är fortfarande ett bra alternativ.

3. Skattehöjningen gäller nya bilar under de tre första åren. Efter det är det så gott som samma skatteregler som i dag, med undantag för dieselbilar som får en lite annan beräkningsmodell.

Här några exempel på förslaget om höjd bilskatt på bilar levererade efter den 1 juli 2018.


Källa: Bilsweden via Expressen

Var får jag köra med min dieselbil?

Regeringen har beslutat att kommunerna får införa miljözoner men riktlinjerna är ännu inte tagna. Stockholm går däremot i bräschen och har i sin budget för 2018 beslutat att införa miljözoner, när i tiden är inte klart men troligast är det tidigast 2020 som detta kan vara klart. Så idag får du som har en dieselbil oavsett euro-klassning köra i hela Sverige,

I norden har Oslo som första stad infört ett tillfälligt förbud mot dieselbilar när värdena för kväveoxid är för höga. Samma tillfälliga förbud gäller även Tyska staden Stuttgart. Så om du håller dig i “norr” kan du köra nästan var du vill, är värdena för kväveoxider låga, ja då kan du köra överallt .

Längre ner i europa bl.a i Paris centrala delar har man redan förbud mot dieselbilar av euro 2 typ i årsmodell från 1997 - 2000, Paris som tillsammans med bl.a Aten och Madrid redan beslutat att alla dieseldrivna fordon oavsett tung eller lätt trafik ska förbjudas från och med 2025.

Vad händer med andrahandsvärdet?

Ja för tillfället så sjunker andrahandsvärdet mer på dieselbilen än motsvarande bil med andra fossila drivmedel.

Men på bilar köpta efter 2018-07-01 sjunker skatten rejält efter 3 år och då har både dom och många andra begagnade dieselbilar kvar samma bilskatt som tidigare skatteregler. Det i sin tur kan betyda att värdet så småningom stabiliserar sig och på vissa biltyper kan till och med leda till att bilen ökar i andrahandsvärde igen.

Summering

Slutsatsen blir då, sitt lugnt i båten (bilen) och tänk efter. Än så länge är det fortfarande ett bra alternativ att köpa en begagnad dieselbil med så bra miljöklassning som möjligt. Förmodligen är det först om 3 - 5 år som du ska ha bestämt dig för framtidens bil och då ser säkert både världen och bilmarknaden annorlunda ut.

Källa/text:
Bilder: Paul Månsson, Bilsweden, Expressen

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2017-12-10 18:46:00