Xenonljus ett lyft för begagnad bil

 – Välj en begagnad bil med xenonljus. Det kostar visserligen mer att byta lampa när den går sönder, men ljuset är betydligt bättre!Det rådet kommer från både konsumenter och bilexperter i senaste numret av tidningen Motorföraren.

Xenonljus ett lyft för begagnad bil
Xenonljus ett lyft för begagnad bil

Nu börjar det bli alltmer vanligt med det skarpa, blåaktiga xenonljuset också bland begagnade bilar. När bilen är ny kostar xenonlamporna många tusenlappar extra – prispåslaget på en VW Golf är 13 600 kr, Audi A4 9500 kr och för Volvo V70 7000 kr.

– Men när bilen säljs begagnad kostar det inte mer att välja xenonljus, säger Leif Alfons, kundrelationsansvarig på Bilia Stockholm.

– Även om det kostar extra att byta xenonlampan så håller den längre och ljusbilden är mycket bättre.

Eftersom färgtemperaturen ligger närmare vanligt dagsljus så blir mörkerkörningen mindre ansträngande för ögat. Reflexer syns tidigare och granarna blir gröna (istället för grå).

Inte minst äldre bilförare, som kanske drar sig för att köra i mörker, får lättare att acceptera mörkerkörning, sägs det. Är det så?

– Ja, xenonlampan ger ifrån sig dubbelt så mycket ljus som en vanlig halogenlampa. Men ibland monteras xenonlampor i vanliga reflektorer och då kan ljusutbytet variera stort. Vissa bilar har ett linssystem, som innebär att ljuset kan spridas mer åt sidorna i stan och koncentreras rakt fram på landsväg, skriver tidningen Motorföraren..

Läs hela artikeln i tidningen Motorföraren här.

Källa/text: MHF
Bilder: MHF

Postad av: Michael Sunvén Bilförmedlingen Huvudkontoret 2012-02-09 08:50:00